بررسی مجازات قصور پرستاری توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری

شغل پرستاری به عنوان یکی از مشاغل دشوار بوده که در عین حال با مسئولیت های فراوان و نه چندان ساده همراه است. به همین منظور منزلت این حرفه در اجتماع، جایگاه کمی نیست. با وجود حساسیت های بالای موجود در این حرفه و نیز تلاش های بی وقفه کادر پرستاران در انجام وظایفی که بر دوش آنان است؛ متاسفانه شاهد افزایش آمار و ارقام نه چندان کم، در خصوص قصورات آنان هستیم .

شاید بتوان گفت که یکی از بارزترین علل­های آن وجود ناآشنایی و بی­توجهی پرستاران بر انواع و اقسام قانون­ها و مقررات موجود در حرفه خودشان باشد ولی باید این نکته را گوشزد نمود که در برخی از این مسائل، داستان به همین سادگی در متن نبوده و محکومیت­های جزایی هم، پا به میدان گذاشته و گریبان­گیر پرستاران می­شود.

قصورات و تخلفات پرستاری

توجه کنید که اگر منظور از قصورات و تخلفات پرستاری، جرایمی باشند که پرستاران، آن را مرتکب می­شوند( به معنای واضح تر، آن چه را  که یک پرستار در چارچوب قانون مجازات اسلامی به منزله عمل ممنوعه مرتکب می­شود) معمولا در محاکم و مجامع عمومی جزایی در خصوص آن پیگیری و رسیدگی می­گردد، ولی تحقیق و بررسی و پیگیری آن بر عهده دادسرای عمومی و به اصطلاح انقلاب محلی است.

پیگیری و اشراف کامل به این گونه مسائل و گیر نیافتادن در پیچ و خم های اداری در این گونه مسائل، بدون وجود کارشناس قصور پرستاری، ساده نخواهد بود .

 

فراهم نمودن سلامتی و بهبودی کامل بشریت از انواع امراض به عنوان هدف حرفه­ای و غایت والای پرستاری به شمار می­رود. برای رسیدن به تحقق این هدف، بیش از راه و روش های علمی، باید از نکات و آموزه های اخلاقی صحیح و شیوه نامه­های مرتبط با برقراری ارتباط با مددجو استفاده کرد.

بالا رفتن اختیارات و مسولیت ها پرستاران نسبت به قبل، بر آنان لازم می­دارد که علاوه بر داشتن دانش و مهارت بالا در این حوزه، قابلیت تصمیم گیری های خطیری نیز در شغل خویش باشند. در این جاست که باید قوانین قصورات پرستاری را به عنوان کلیدی راه­گشا برای خود بدانند تا در این صورت، از تصمیم گیری در عناوین حقوقی پیرامون این حرفه، حمایت و در بسیاری از موارد حفاظت شوند.

پرستاران از دیدگاه حقوقی و کیفری چگونه آنالیز می­شوند ؟

به طور عمده چندین حقوق بر پرستاران حاکم است. سهمی از آن مرتبط با حقوقی است که پرستاران در رویارویی و مواجهه با مردم با توجه به شغلشان دارند؛ به این صورت که مردم در غالب بیمارانی در  معرض ارتباط با پرستاران قرار می­گیرند .

سهمی دیگر از حقوق این افراد مرتبط با صنف آن هاست. با برقراری هیات­های بدوی و نیز تجدید نظر، اگر مایل باشیم حق و حقوقی که پرستاران در مقابله با مردم دارند را عنوان کنیم؛ باید گفت که حقوق و مسولیت­های آنان یک مجموعه نظام مند اجتماعی بوده که در طول زمان­های گذشته تا به حال از سمت مجامع گوناگون مربوطه به پرستاری وضع شده­اند که اهداف چنین حقوقی عبارت است از:

حفظ نمودن و نیز نگهداری انواع فرهنگ­ها و ارزش های مربوط به این حرفه و در عین حال حمایت همه جانبه از حقوق مردم در رویارویی با خدمات دخیل به پرستاران و در مقابل هم، حمایت پرستار ها در برابر میزان حق و حقوقی که در اجتماع دارند.

مدل ها و روش های بررسی علل های مختلف قصور پزشکی

در حال حاضر با وجود تلاش و زحمات بی وقفه پزشکان و پرستاران و نیز سایر کارکنان و کارمندان بخش های بهداشت و درمان؛ و همچنین با وجود وسایل و امکانات زیاد و وسیع و متنوع، درصد نارضایتی و نیز شکایات بیماران افزایش یافته­است. دلایل متعدد و مختلف آن را در رابطه با بروز این پدیده و رویداد در دو دسته ی علت های خاص و عام مورد بررسی قرار می­دهیم .

علت های خاص مانند:

_ افزایش رو به رشد و نیز بالا رفتن هزینه­های درمان و خدمات پزشکی به خصوص در بیمارستان­های خصوصی منجر به به وجود آمدن توقع بالای بیماران در ارائه انواع سرویس­ها و خدمات پرستاری بیش از میزان استانداردهای تعریف شده و موجود و نیز درخواست خدمات کمال و تمام از سوی بیمار و همراهان او می­شود که این گونه موارد و مشکلات زمینه ساز ایجاد شکایات است .

_  وجود باور ها و ذهنیت­های منفی و نیز بدبینی بیماران و همراهان وی نسبت به ارائه ی سرویس های ضعیف در بیمارستان های علی الخصوص دولتی و نیز عدم رعایت استانداردها و اسلوب­های منظم پزشکی، باعث خارج شدن و ترک نمودن بدون رضایت کامل از بیمارستان می شود . از طرفی هم با وجود این اتفاق ، بیماران محترم از چگونگی کمی و کیفی خدماتی که به آن ها ارائه شده و میزان مطلوب بودن خدمات در طی مدت استفاده خود از بیمارستان ها آگاهی و اطلاع نداشته و در این حالت و شرایط به وجود آمده همیشه با دیدگاهی انتقادی و طلب کارانه به مجموعه نگاه می کنند.

و علت های عام مانند :

_ سقوط چشمگیر درآمد نسبی مردم، مخصوصا قشر متوسط جامعه و بروز روزافزون مشکلات اقتصادی در متن جامعه، علاوه بر این که باعث ایجاد مسمویت های فکری علیه پرستاران می­شود؛ زمینه های بروز تخلفات و نیز قصورات عمدی پرستاران را منجر می­شود.

_ بالا بردن و نیز افزایش سطح اطلاعات مردم نسبت به انواع تخلفات و کوتاهی­های پزشکی و پرستاری، باعث دقت بالای مردم در انواع خدمات بیمارستانی شده است. و به تبع آن عدم رعایت و کوتاهی در انجام آن­ها باعث تشکیل شکایت خواهد شد.

در بالاتر از تمام مواردی که اشاره شد چه در علت های عام و چه در علل های خاص، وجود کارشناس مربوط به قصور پرستاری سبب می شود تا با دقت و امنیت و نیز آرامش خاطر بالاتری نسبت انواع پیگیری ها و شکایات و بررسی پیشبرد پرونده­ها و گزارشات مربوطه، روند آن پیگیری شود.

کارشناس متخصص قصور پرستاری با توجه کامل به تک تک مسائلی که به آن اشاره شد و نیز با وجود داده های آماری، گزارشات شفاهی و کتبی و نیز مستندات موجود درباره قصورات پرستاری و همچنین داده­های تجربی و میدانی حاصل شده نسبت به پیگیری روند و ساز و کار های مرتبط با آن اقدام می­کند .

شایع ترین انواع موارد قصورات و شکایات از پرستاران

در اکثر بررسی­های صورت گرفته از بیمارستانـها و مراکز درمانی، وزارت بهداشت و سازمان کل نظام پزشکی و نظام پرستاری کشور، یازده مورد از شکایات رایج معین و مشخص شدند که ترتیب آن ها به صورت زیر است:

1 _ سقوط و افتادن بیمار از تخت.

2 _ تزریق به صورت نادرست و اشتباه در رگ­های بیمار.

3 _ قصور و بی توجهی و سهل انگاری در انجام دادن وظیفه.

4_ تجویز نمودن و یا تزریق انواع دارو ها بدون دستور و تجویز پزشک مربوطه.

5 _ تزریق و وارد نمودن دارو در رگ­ها و یاشریان­هایی که باعث آنواع آسیب­های اعصاب می­شوند.

6 _ قرار دادن وسیله ای به نام کاتر در داخل رگ به مدت زیاد.

7 _ انواع تهدیدات و یا ضرب و جرح های بیمار به ویژه  کودکان بیمار.

8 _ همکاری و هم­دستی در انجام سقط جنین به صورت غیر مجاز و خطرناک.

9 _ اتمام از روی دلخواه و یا ترحم و دلسوزی و یا در اصل همکاری در قتل هایی که اصطلاحا به مرگ سفید ( اوتانازی هم می­گویند ) از آن ها یاد می­شوند.

10 _ دستکاری در انواع اطلاعات شخصی و خصوصی پرونده بیمار و یا افشا و برملا سازی اسرار آن­ها.

11 _ خودداری از ممانعت از کمک رسانی و یا همکاری به مددجویان فوری و اورژانسی.

معیار تشخیص قصورات پرستاری

به طور معمول چندین قانون در رابطه با انواع قصورات پرستاران موجود است. برای بررسی دقیق تر باید به عمدی و یا سهوی بودن عمل انجام شده توجه کامل نمود. در این باره، پرستاری دچارکوتاهی شده با دیگر مجرمان هیچ تفاوتی ندارد. اگر چنانچه بیماری به چنین دلیلی( کوتاهی و قصور پرستار) بمیرد یا دچار نقصی در بدن خویش شود و یا هر مدل زیان دیگری؛ پرستار مربوطه در برابر چنین جرمی مانند دیگر مجرمان باید در برابر قانون جوابگو باشد.

ولی اگر پرستاری در کوتاهی صورت گرفته به دست وی هیچ تعمدی نداشته و بدون هیچ سو نیتی مرتکب چنین عملی شده که علت آن می تواند به دلایل مختلفی از جمله خستگی ناشی از کار زیاد باشد؛ قانون گذار مربوطه آن را در تعیین نهایی نظر خویش لحاظ می­کند.

در نتیجه در این گونه موارد پیش آمده؛ وجود کارشناس قصور پرستاری بسیار حائز اهمیت و تعیین کننده در تعیین نظر نهایی برای هر دو طرف ماجرا( چه بیمار محترم و چه پرستار متخاطی) خواهد بود.

انواع مجازات تعیین شده در قصور پرستاری

در قوانین موجود در مجازات اسلامی در رابطه با مجازات قصور پرستاری، مباحث مربوط به دیات را داریم به صورتی که اگر پرستار بر اثر قصور خویش باعث خسارت جانی شود؛ به چه صورتی باید به آن رسیدگی کرد. در حالت اثبات شده عمدی نبودن این قصور، برمبنای قوانین برای او مقدار دیه تعیین می شود که در ماده 495 قانون مجازات به آن اشاراتی مفصل شده است.

لازم است بدانید که، مادهی مذکور در رابطه با تخلف ها و نیز قصورات پزشکی توضیحاتی ارائه نموده و وجود تبصره های 2 و 6 موجود درآن به مباحث پیرامون مسولیت ها و وظایف پرستاران اشاره دارد.

تشخیص کامل این موضوع در دادگاه هایی مربوطه صورت می پذیرد و برعهده کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری مجربی است که در این حوزه آگاهی کامل داشته و بتواند اظهار نظر مناسبی داشته باشد. در صورت نیاز می‌توانید به کارشناس رسمی دادگستری رشته داروسازی و سم شناسی مراجعه و یا با شماره تلفن‌های موجود تماس حاصل نمائید.

بررسی تخلفات پرستاران از سوی کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری

تخلفات پرستاران عمدتا شامل موارد سهوی و عمدی در خصوص رسیدگی به بیمار است. رسیدگی به بیمار که توسط پرستاران انجام می شود می تواند دچار خطاهایی از جمله عدم آگاهی، عدم اطلاع از ضوابط و قوانین بیمارستانها، عدم تشخیص در علائم حیاتی بیمار می شود. کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری نسبت به بررسی تخلفات تمامی عوامل مربوطه و شواهدات و مدارک را مورد ارزیابی قرار می دهد و در نهایت با استفاده از روش هایی خاص اقدام به اظهار نظر می کند. چنانچه خطای پرستاران مشخص شود جرم محسوب شده و مجازات قانونی با توجه به ضوابط و قوانین برای وی در نظر گرفته می شود.

تخلفات پرستاری

با توجه به اینکه وظایف پرستاری شامل مواردی چون بررسی اقدامات احیاء، گرفتن نمونه خون، سم زدایی بر اساس مسمومیت، دادن دارو و در کل انجام تمامی اقدامات مربوط به اورژانس و عمومی بر عهده پرستاران است. با این اوصاف مواردی چون در سهل انگاری، تنبلی، افشاء اسرار بیماران، عدم دقت، فریفتن بیمار و تشخیص اشتباه در وضعیت بیمار خطاها و تخلفات پرستاری محسوب می شود. در این خصوص کارشناس رسمی با توجه به نوع تخلف و بررسی وضعیت بیمار اقدام به اظهار نظر می کند.

بررسی تخلفات پرستاران

تخلفات پرستاران شامل موارد زیادی می شود که در حقیقت قابل پیگیری و بررسی هستند. این تخلفات توسط کارشناس رسمی مورد بررسی قرار می گیرد. تخلفات پرستاران علاوه بر داشتن جنبه خصوصی، جنبه عمومی هم دارد. جنبه خصوصی شامل بررسی رابطه بیمار و تخلفات پرستاران می شود که با پرداخت دیه و حبس و در نهایت جریمه نقدی قابل جبران خواهد بود. اما جنبه عمومی شامل حقوق اجتماعی که از حبس تا محرومیت است، می باشد. خطاهای پرستاری عمدتا از دو طریق قابلیت پیگیری دارد. مورد اول توسط خطا و سهل انگاری و مورد دوم توسط تخلف نظام پزشکی می باشد. همچنین در قوانین سهل انگاری و خطا در چهار شکل ظاهر می شود که شامل بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم آگاهی و در نهایت عدم رعایت نظام و قوانین پزشکی است. همچنین عواملی که خطاهای پرستاری را تشدید می کند شامل بدبینی بیمار، عدم آگاهی بیمار، دخالت های اطرافیان بیمار در امور نگهداری و پرستاری، عدم انجام توصیه های پرستار توسط بیمار، بدرفتاری و کاهش یا افزایش هزینه های درمان است.

برخورد با جرایم پرستاری

در خصوص برخورد با جرایم پرستاری ابتدا با کمک کارشناس رسمی نسبت به بررسی وضعیت بیمار و وضعیت خطا و محیط پیرامون تحقیق صورت می گیرد و در نهایت طی گزارش کارشناس رسمی قصورات و نحوه آن مشخص می شود که می توان از دادگاه های عمومی انقلاب اسلامی با کمک کارشناس پیگیری های لازم را به عمل آورد.

مجازات قصورات پرستاری

کارشناس رسمی می تواند نسبت به بررسی قصورات پرستاری اقدام کرده و با استفاده از شیوه های گوناگون نظیر تحقیق و بررسی اقدام به ارائه مستندات و گزارش ها نماید. مجازات قصورات به عوامل زیادی از جمله ضوابط و قوانین، نوع اشتباه، تجربه پرستار، عمدی یا سهوی بودن، شرایط محیطی فضا و بیمار، شرایط پرستار و غیره بستگی دارد. کارشناس می تواند در این خصوص اظهار نظرات خود را ارائه بدهد و مراتب را به صورت قانونی پیگیری نماید.

پرستاری از جمله وظایفی است که بر سلامت جامعه تاثیر به سزایی دارد. در خصوص وظایف پرستاری موارد به طور دقیق در ضوابط و قوانین نظام پزشکی کشور درج شده است. چنانچه پرستاران بر اثر بی اطلاعی، بی دقتی، سهل انگاری و عمدی و سهوی خطایی مرتکب شود که به بیمار صدمه برسد اشخاص می توانند آن را از طریق کارشناس رسمی مورد پیگیری قرار بدهند. کارشناس با استفاده از روش های تخصصی نظیر بررسی شواهد و عکس ها و آزمایشات و بررسی وضعیت بیمار و پرستار نسبت به خطای پیش آمده گزارش خود را ارائه بدهد.

در صورت نیاز به کارشناس می‌توانید با شماره تلفن‌های موجود تماس حاصل نمائید. کارشناسان ما با سال‌ها سابقه در زمینه‌های متنوع آماده ارائه خدمات به شهروندان و سازمان‌ها هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از خدمات کارشناس رسمی دادگستری رشته پزشکی پیراپزشکی دندانپزشکی نیز اطلاع پیدا کنید.

برخورد کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری درمقابل افشای اطلاعات پرونده بیمار

منشورحقوق بیماران ازنظرکارشناس رشته پرستاری

براساس نظرات کارشناس رسمی رشته پرستاری تمام بیماران حقوقی دارندکه یکی ازمهم ترین حقوقی که بیماران دارند این است که اسرارواطلاعات داخل پرونده شان نوع بیماری که دارندبه صورت محرمانه باقی بماند.موضوع محرمانگی به قدری مهم است که درمعاهده پزشکی جز حقوق بنیادین بیماران ذکرشده است.به همین دلیل کارشناس دادگستری رشته پرستاری به پرستاران وپزشکان تاکید میکنندکه که درحفظ اطلاعات واسراربیمارن کوشاباشند.عدم راز داری پرستاران وپزشکان باعث میشودکه بیماربه کادردرمان بی اعتمادشودورونددرمان دچارمشکل میشود.این کارشناسان بیان کرده اند که موضوع رازداری درماده 4 منشورحقوق بیمارذکرشده است.

برخوردکارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری درمقابل افشای اسراربیماران

افشای اسراربیماران مسئولیت کیفری،انتطامی،ومدنی برای پرستاران ایجادمیکندویکی ازموارد تخلفات وقصور پرستاری است. براساس ماده ۱۹ ابتدابه صورت کتبی توبیخ می شوند.ودرصورت تکراراز سه ماه تایک سال ازکارکردن محروم میشود وهمچنین خسارتی که به بیماروارد میشود نیز باید پرداخت شود.

موارد مجاز افشای اسراربیمار

کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری اعلام کردند همان طورکه افشای اسراربیماران جرم محسوب میشود اما مواردی نیزوجوددارد که حق قانونی برای ارایه اطلاعات دارند مانند زمانی که کارکنان قسمت حسابداری بیمارستان خواستار پرونده بیمارباشدطبق قانون ۱۲۰. زمانی که پزشک معالج درخواست مشاوره برای مریض میدهد پزشک مشاور نیز میتواندبه اطلاعات مریض دسترسی پیدا کندطبق قانون ۱۲۲.وقتی که بیمارخلافکار باشد وقاضی برای کشف اطلاعات پرونده را دراختیارش قراردهیم طبق قانون ۱۲۸.

همچنین زمانی که مریض دارای بیماری هایی واگیر دار خطرناکی باشدمثل هپاتیت ایدز که آثار نامطلبوبی برجامعه دارد میتوانند اطلاعات رادراختیاردیگران قراردهند.

محرمانگی ومراقبت مداوم بیمار

از نظرکارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری تنهاپزشک و کادر درمان میتوانند به پرونده بیمار دسترسی داشته باشند اما اگربرحسب نیاز بیمار احتیاج به این داشت که به مرکز درمانی دیگری مراجعه کند پزشک معالج وکادردرمانی مرکز جدید نیز میتوانند پرونده بیماررابرسی کنند اما اگرهر فرددیگری بخواهد به پرونده و اطللاعات بیمار دسترسی داشته باشد نیازمند مجوز است.

اطلاعات بیمار محرمانه است

براساس نظرکارشناس دادگستری رشته پرستاری تمام اطلاعات بیمار محرمانه می باشد وهیچ کسی حق افشای آن ندارد افشای اطلاعات بیمارممکن صدمات وخسارت های جبران ناپذیری به مریض وارد کنداین کارشناسان بیان میکنندکه دربیمارستان ازباید از نوشتن نوع بیماری برروی تخت جلوگیری شود واگر خواستنداین کارراکنند باید نوع بیماری را باکدهای مخصوصی مشخص کنندکه تنها پزشک وکادر درمان اطلاع داشته باشند‌.

جنبه خصوصی افشای اطلاعات

ازنظرکارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری افشای اطللاعات مریض جنبه خصوصی دارد اگر کادر درمان اطلاعات مریض راافشاکنند و مریض هم از حق وحقوق خود اطلاع باشد میتواند شکایت کند وازطریق قانون اقدام کندبنابراین  فردی که اطلاعات راافشا میکند براساس قانون ۷۲۷ تعزیرات فقط درصورت وجودشاکی مجازات میشود

نظر کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری دررابطه باعدم رعایت حریم خصوصی بیمار

برطبق نظرکارشناس رسمی رشته پرستاری،با توجه به بند 4 منشورحقوقی بیماربه طورصریح بیان شده است که کلیه ی اقدامات درمانی و سلامت در تمامی مراحل مراقبت که به بیمار ارائه می شود،ملزم به رعایت کردن حفظ حریم خصوصی بیمار و حفظ اسرار بیمارمی باشد.

ازنظرکارشناس رشته پرستاری،حریم خصوصی بیماررا میتوان در پنج دسته گروه بندی کرد:

1)حریم خصوصی فیزیکی که به جسم بیمار مرتبط است

2)حریم خصوصی اطلاعاتی که بر محرمانه بودن اطلاعات بیمارتاکید دارد

3)حریم خصوصی معاشرتی که بیماریا خواهان تنهایی است یا افراد صمیمی را می طلبد

4)حریم خصوصی مالکیتی که فرد حق کنترل بر معیار های هویتش را دارد مثل ژنتیک و

5)حریم خصوصی فرد بیمار در تصمیم گیری های پزشکی

در ادامه چگونگی رعایت حریم خصوصی بیمارگفته شده و نباید بر خلاف آن عمل شود:

مطابق نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری ، با توجه به بند 5، پزشکان و پرستاران و سایر اعضای کادر درمانی موظف اند که از هر چیز و هر اقدامی که حریم خصوصی بیمار را می شکند، خودداری کنند.پس مثلا  هر گونه اقدامی که باعث خجالت و شرم بیمار در حضور دیگران می شود را انجام ندهند و همچنین تناسب جنسیتی با بیمار تا حد امکان رعایت شود.

با توجه به نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری در مورد مصاحبه با بیمار و گرفتن شرح حال ، بر اساس بند6 ، پزشکان و پرستاران و سایر اعضای تیم درمانی از پرسیدن سوالات شخصی و غیر مرتبط با درمان بیمار اجتناب کنند .پس مثلا از پرسیدن سوالات خانوادگی بر حذر باشند . ولی اگر این گونه سوالات برای درمان بیمار ضروری باشد، باید با زبانی قابل فهم و قابل درک، ضرورت پرسیدن این سوال ها برای بیمار بیان شود.

کارشناس دادگستری رشته پرستاری در رابطه با همراه بیمار می گویند : بر طبق بند 7 ، اگر بیماری ، فرد یا افرادی را برای همراهی در درمان درخواست کند، به بیمار اجازه اش را بدهند .مگر در صورتی که حضور این افراد اقدامات استاندارد پزشکی را مختل کند.

بر اساس نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری ،طبق ماده 8 در هنگام معاینات حساس مریض غیر هم جنس ،از مریض رضایتش گرفته شود. و طبق ماده ی 9و10 پزشک و پرستار نمی توانند چند مریض را در یک اتاق به صورت همزمان معاینه کنند.

نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری در رابطه با ارتباط اعضای کادر درمانی با رسانه ها بر طبق ماده ی 11این است که این ارتباط باید به گونه ای باشد که اطلاعات مریض را فاش نکند و حریم خصوصی بیمار را نشکند.و هم چنین طبق ماده ی 12 اسرار و حریم خصوصی بیمارانی که معروف و چهره ی مشهورند بایستی حفظ شود و اطلاعات فاش نشود و به این ترتیب باعث ناراحتی بیمار و خانواده بیمار نشوند.

کارشناس رسمی دادگستری رشته پرستاری بر طبق ماده ی 13 می گویند که هر گونه عکس گرفتن و فیلم گرفتن از بیمار و اعضای بیمار که با هدف آموزشی ،تحقیقاتی و یا درمانی وهم چنین مستندسازی و ...گرفته شده باشد ،تنها در صورتی مجاز وموجه خواهد بود که از بیمار اجازه گرفته باشند و یا کمیته ی اخلاق پزشکی معتبر بیمارستان تایید کرده باشد . اگر با هدف سرگرمی و شوخی و ... گرفته شود ممنوع می باشد.

کارشناس دادگستری رشته پرستاری ضمن تاکید بر اینکه اطلاعات و نمونه های بدن بیمار جزئی از حریم خصوصی بیمار هستند،بر طبق  ماده 14می گویند: اطلاعات و نمونه های بیمار و هر چیزی که از بدن بیمار خارج شده و هم چنین عکس های رادیوگرافی بیمار و ... استفاده کردن از آن ها در صورتی جایز است که از بیمار رضایت گرفته شده یا این که نام بیمار مشخص نباشد.

مخالفت کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری بااتانازی مریض توسط پرستار

نظرکارشناسان رسمی دادگستری پرستاری درمورد اتانازی بیمار

براساس نظرکارشناسان رسمی دادگستری پرستاری اتانازی) (otanaziریشه یونانی دارد و متشکل ازدوکلمه مرگ و خوش می باشد وبه معنای کمک به مرگ افرادی است که از دردرنج میکشندوباعنوان های مختلفی مثل مرگ شیرین مرگ راحت مرگ خوش نیزشناخته می شود.عموما این کاربرای افرادی استفاده میشود که امیدی به بهبودیشان نیست یابیماران لاعلاج بیمارانی که مشکل شدید روانی دارندکه بودن دراین دنیاآنهارا رنج می دهد.اتانازی( otanazi) به دوروش فعال وغیر فعال تقسیم بندی می شود.درروش فعال پزشک یاپرستارمستقیم درمرگ بیمارنقش دارندمثلا داروی کشنده تزریق میکند اما درروش غیرفعال پرستار یاپزشک مقدمات مرگ را فراهم میکندودارورابه بیمارتزریق میکند  وبیمار خودبه خودمی میرد.

مخالفت کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری درمورد اتانازی

به عقیده کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری اتانازی نوعی گرفتن حیات وزندگی از فرده دیگرمی باشدوبااین کار فردراازادامه ی زندگی محروم میکنندویک نوع خودکشی و ناامیدی ازرحمت خداوندمحسوب میشودچون مالک جان انسانهافقط خداست وفقط خداست که میتواندجان انسان رابگیردواتانازی یک نوع دخالت درکاره خداوقتل عمد به شمارمی رود ازاین روکارشناسان رسمی دادگستری پرستاری بااین کاربه شدت مخالف هستند.

انواع اتانازی ازنگاه کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری

به عقیده کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری اتانازی به دونوع فعال یاغیرفعال ویامستقیم یاغیرمستقیم تقسیم بندی می شود

نوع فعال اتانازی به سه دسته داوطلبانه،غیرداوطلبانه،اجباری تقسیم بندی می شودونوع غیرفعال به دودسته غیرفعال داوطلبانه وغیرفعال غیرداوطلبانه تقسیم بندی می شود.

اتانازی فعال

درآتازی فعال داوطلبانه  بیمارخودش به دلیل دردورنج وسختی هایی که متحمل می شودخواستاراین است که زندگیش پایان بپذیرد.امادراتانازی( (otanaziفعال غیرداوطلبانه بیمارخودش نسبت به مرگش آگاهی ندارد برای مثال بیمار بیهوش میباشدودیگران واطرافیان ووالدین بیمار تصمیم گیری به مرگ بیمارمیکنند.وپزشکان وپرستاران بعد از گرفتن رضایت ازخانواده ی بیمار رونددرمان راقطع میکنند.دراتانازی فعال اجباری بیمار خودش به ادامه ی درمان وزندگی علاقه دارندامااطرافیان بیمارتصمیم میگیرند که درمان رابرای بیمارقطع کنند.

قوانین کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری درمورد اتانازی فعال

بنابه نظرات کارشناسان رسمی دادگستری پرستاری اگراتانازی فعال اجباری باشد طبق بندالف ماده ی ۲۹۱ نوعی قتل عمد محسوب می شود.واین حکم برای اتانازی فعال غیرداوطلبانه نیز صادق است. وکسی که مرتکب این کار میشود وموجب ترس دیگران،وبی نظمی واختلال درامنیت جامعه شود به حبس ازسه تاده سال محکوم میشود. امااگراتانازی ازنوع فعال داوطلبانه باشدمجازات فردمرتکب طبق ماده ۳۶۶ کاهش می یابد.

اتانازی غیرفعال از نظرکارشناسان رسمی دادگستری پرستاری

اتانازی غیرفعال داوطلبانه نوعی ازاتانازی میباشدکه بیمار خودش خواستارمرگ میباشد ودرمان راپس میزند.اتانازی غیرفعال غیرداوطلبانه نوعی ازاتانازی است که پزشکان مطمینندکه که بیمار علایمی ازبهبودی نشان نمیدهدوادامه دارن درمان کاری بیهوده است .

قوانین آتازی غیرفعال ازنظرکارشناسان رسمی دادگستری پرستاری

اگراتانازی غیرفعال داوطلبانه باشداگرپزشکان وپرستاران تلاش خودرابرای بهبودی بیمارانجام داده باشد وبیمارهیچ عکس العملی نشان ندهدورونددرمان رادروسط کارقطع کنند بنا به ماده ی ۳۶۶ ازمجازاتشان کاسته میشود امااگرازابتدادرمانی رابرای مریض شروع نکنند دراین جانوعی قتل عمدمحسوب میشود.